Dagens tips: Det här gör så att du lättare somnarTIPS 1 • Mörkt rum.
Helst ska du ha det helt mörkt i sovrummet. Även att kunna skönja konturer av föremål och möbler i rummet kan verka störigt.

TIPS 2 • Lista problem.
Om du ligger vaken och oroar dig för en massa saker, lista dem på ett papper och lämna sedan allt till nästa dag. Hjärnan är ofta så påverkbar att den ”tror” att problemen är lösta och inte behöver ältas just för tillfället.

TIPS 3 • Bra säng. Det betalar sig att investera i en riktigt bra säng. Innan du köper säng, pröva den ordentligt. Ta av skorna och ligg så bekvämt som du vill ha det när du somnar. Låt det ta den tid det tar, så att du verkligen känner efter. Om en säljare blir irriterad och vill skynda på köpet, gå då till en annan butik.

TIPS 4 • Tyst och svalt. Det ska vara tyst och svalt i sovrummet. Du ska inte frysa, men ta hellre sockor på fötterna än att du höjer värmen i rummet eller stänger fönstret. Runt 18 grader är lagom för de flesta.

TIPS 5 • Räkna får. De klassiska knepen av typ räkna får kan fungera, men försök lasta av dig de saker som stör din sömn innan du börjar räkna får.

TIPS 6 • Bra rutiner. Inför några lugna trevliga rutiner kring sänggåendet. Lyssna på lugn musik eller gör något annat som får dig att slappna av. På så sätt ger du kroppen en bra signal på att det börjar bli dags att sova.

TIPS 7 • Reducera problemen. Ofta är det väl något aktuellt problem som hindrar oss från att sova. Även till synes olösliga problem går att reducera genom att man till exempel tar beslut om att ta itu med saken vid ett visst klockslag nästa dag. Då kan hjärnan ”inbilla sig” att problemet är löst och få dig att koppla av.

TIPS 8 • Undvik! Undvik alla typer av stimulantia på kvällen. Väldigt många människor förstör sin nattsömn genom att dricka kaffe, vissa tesorter eller energidrycker under sen eftermiddag och kväll. Skippa koffeinet och drick, om du gärna vill dricka på kvällen, i stället något rogivande, typ te med kamomill eller lavendel.

TIPS 9 • Positiva tankar. Tänk på något trevligt. Något bra du gjort under dagen, någon god vän du träffat eller vill träffa, en blomma, en doft, vad som helst som skapar angenäma och positiva tankar som du kan hålla fast vid en stund.

TIPS 10 • Uppe i varv.
Hård och ansträngande motion under kvällen, det som kallas att ”vara uppe i varv”, kan hindra en god sömn. Mycket adrenalin och andra kroppsegna stimulantia kan vara i farten efter en match eller intensivt träningspass. Denna typ av sömnsvårigheter hänger helt ihop med ansträngningen och bör accepteras som det. Den goda sömnen återkommer säkert dagen efter.

TIPS 11 • Egna andetag.
Att lyssna på sina egna andetag hjälper många att koppla av. Det är rogivande och ett naturligt ”lugnande” medel.

TIPS 12 • Flyg eller flyt. Många har sina egna knep för att slappna av. Det gemensamma är att man har något tillstånd att försätta sig i eller något specifikt att tänka på. Dessa meditationsnära metoder kan vara till exempel att man tänker sig att man flyter i havet, att man flyger i luften, att man ligger på en slät klippa eller en mjuk sandstrand och bara njuter av solen.

TIPS 13 • Gå upp tidigt.
Gå upp tidigare på morgonen. Regelbundna sovvanor underlättar. En lång sovmorgon kan göra det svårare att somna på kvällen
Kommentarer
Innan du kommenterar:

1. Du är aldrig anonym, alla IP-nummer kan spåras lätt som en plätt. Ifall du ska skriva en negativ kommentar, låt bli istället för att sprida negativ glädje och såra andra.
2. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.
Ha en underbar dag/natt/kväll, kram från mig!


Är du intresserad utav bloggdesign?
Klicka då HÄR

Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback